År 1747 genomförde James Lind (engelsk läkare) det första experimentet som rör kost, han fann att citronsaft kunde bota skörbjugg och 200 år senare bekräftades detta, man upptäckte att detta skedde tack vare egenskaperna hos C Vitamin (Wikipedia). Så tidigt som 400 f.Kr. C. sa läkekonstens Hippokrates, "Låt din föda vara din medicin och medicinen vara din föda".
När vi läser detta märker vi vikten av att ha bra kostvanor och hur det påverkar vår hälsa. Tråkigt nog har i-länderna under de senaste decennierna funnit att befolkningen líder av undernäring på grund av överskott av kalorier, fett och protein samt brist på näringsämnen som vitaminer och mineraler. Den främsta orsaken till detta allvarliga problem är näringsinnehållet i maten vi äter, till följd av industriell bearbetning, är dagens föda förödande näringsfattig med konsekvenser i befolkningens hälsa. WHO (Världshälsoorganisationen) meddelar att under de kommande åren kommer dödsfall på grund av hjärt-kärlsjukdomar och tumörer/cancer i alla industrialiserade länder att öka markant. Vad kan vi göra? I allmänhet är en varierad kost, där man även intar organiska och säsongsbetonade frukter och grönsaker, tillräckligt. Men om vår livsstil eller rådande omständigheter inte tillåter oss att äta, 9 portioner om dagen av frukter och grönsaker som rekommenderas av WHO, intar en daglig mängd säd, proteiner och vatten, stärka hjärt-kärlsystemet med daglig motion, vila tillräckligt och minska stressen. Då kan vi försöka kompensera intaget av näringsämnen genom kosttillskott för att försöka göra vår näring så fullständig som möjligt.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar