torsdag 3 mars 2011

Hur äter du igentligen?

KOST OCH HÄLSA
Forskning har visat att genom att välja vad vi äter och hur vi behandlar vår kropp kan vi  undvika degenerativa sjukdomar och för tidigt åldrande.
Genom att äta fullvärdig och näringsrik kost, minska kaloriintaget fördröjs det biologiska åldrandet.
Under de senaste decenniet har vi på allvar börjat få upp ögonen för matens betydelse för sjukdomars utveckling.
Olämpliga matvanor anses ligga bakom över hälften av all cancer och merparten av hjärt-kärlsjukdomar, hjärn- och magsjukdomar.
De som äter mycket frukt och grönsaker får i sig mer antioxidanter och drabbas i mindre omfattning av cancer och hjärt-kärlsjukdomar.
Antioxidanterna förhindrar de fria radikalernas angrepp och anses öka den förväntade livslängden kraftigt.
Eftersom äldre behöver mindre kalorier men samma näringsämnen som yngre, blir utrymmet för tomma kalorier mindre.
Man behöver god tillgång till protein vid kroniska sjukdomar, som kräver ständiga reparationer på cellnivå och därför god tillgång på aminosyror.
Sedan sekelskiftet har mineralhalten i våra jordar sjunkit på grund av storskalig odling och konstgödning. Kor, grisar och kycklingar göds upp istället för föds upp.
Matens näringsmässiga kvalitet har därigenom försämrats.
De senaste femtio åren har kosten förändrats till att innehålla mycket raffinerad mat, mer kemiskt behandlat fett, mindre näring och många konstgjorda tillsatser.

Kostens betydelse för kroppsvikten
Energibehovet minskar i takt med stigande ålder beroende på att antalet celler i kroppen minskar.
Maten vi äter påverkar också ämnesomsättningen och därigenom hur mycket energi vi har till förfogande.
Fett saktar ner kroppens energiproduktion och protein ökar den.
Långsamma kolhydrater har den egenskapen att de bryts ner sakta, och det tar längre tid innan blodsockret höjs.
Snabba kolhydrater är enklare sockerarter som snabbt tas upp av blodet och höjer blodsockervärdet. De långsamma kolhydraterna gör också ämnesomsättningen lägre medan de snabba ökar den.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar